Як зберегти гостроту зору під час роботи за комп'ютером

Тема: Здоров'я  |   Дата: 26.04.2024

В останні роки проблеми очей, викликані частим та тривалим використанням комп'ютера, стали виявлятися дедалі частіше. Виною тому — зміна способу життя людей, які проводять багато часу перед екранами роботи та для розваги. Проте ризики можна мінімізувати, якщо дотримуватись певних рекомендацій.

Правильна організація робочого місця

Офтальмологи дають поради щодо того, як правильно працювати за комп'ютером:

  1. Монітор повинен бути розташований нижче рівня очей і на відстані 50 см.
  2. На комп'ютері встановлюють правильну яскравість екрана.
  3. Світло в приміщенні не варто вимикати, навіть у робочий час.
  4. Збільште шрифт на комп'ютері або смартфоні.

Це — мінімум, який має зробити людина, яка багато працює перед монітором.

Регулярні перерви

При постійній роботі перед екраном необхідно давати очам відпочити. Для цього офтальмологи рекомендують дотримуватись одного з двох правил.

«45 на 5»: кожні ¾ години необхідно робити недовгу перерву. В цей час важливо, щоб очі повністю відпочили від усіх гаджетів, у тому числі смартфона.

Інше правило передбачає, що людина робитиме певну розминку. Раз на 20 хвилин потрібно переводити погляд на 20 секунд на об'єкт, розташований в 20 футах (6 м). Така зарядка дозволить зберегти гостроту зору.

Регулярний огляд

Навіть якщо скарг немає, при постійній роботі перед екраном необхідно звертатися до медиків. Допоможе виявити проблеми не лише сімейний лікар, а й хороша офтальмологічна клініка з потрібним фахівцем.

Під час прийому експерт перевірить внутрішньоочний тиск, може визначити проблеми зі слизовою оболонкою, наявність інфекцій або так званий «синдром сухого ока». Він згодом здатний призвести до запалення та втрати зору.

Чи допомагають комп'ютерні окуляри

Сьогодні існує два типи аксесуарів, які відрізняються принципом дії. Перші - блокують синє світло, що створює велике навантаження на очі. Це дозволяє знизити напругу, яка є причиною запалення.

Другі - розвантажувальні. У нижній частині лінз +0,6 діоптрії, а у верхній - 0. Так людині не доводиться сильно напружувати очі, переводячи погляд з екрана на клавіатуру.

При виборі очок для комп'ютера краще звернутися за консультацією до фахівця. Він допоможе підібрати оптимальний варіант, що підходить під ваш спосіб життя та тип зайнятості.

Поділіться інформацією в соцмережах
Зареєструйте свою компанію на DLAB
Це допоможе підвищити рейтинг сайту в пошуковій видачі, на порядок збільшити відвідуваність свого сайту, залучити нових клієнтів у бізнес та надасть багато інших переваг перед конкурентами.