Міфи та реальність про вітаміни

Тема: Здоров'я  |   Дата: 26.04.2024

Нас звідусіль бомбардують рекламою, в якій пропонуються кошти від усього світу. Таблетки для імунітету, зміцнення суглобів, нервової системи, випадання волосся, потенції та навіть для гарного самопочуття. Здається, що всього жмені добавок вранці достатньо, щоб забезпечити наш організм усіма необхідними мінералами та вітамінами [1]. Тож давайте розберемося, чи це так насправді.

Супрадін – це вітамінні комплекси, що додаються до нашого раціону. До їх складу входять вітаміни та мінерали, необхідні для ефективного процесу життєдіяльності. При правильному вживанні супрадину вітаміни допомагають підтримувати необхідний рівень поживних речовин в організмі, щоб ми відчували себе здоровими. Однак важливо пам'ятати, що вітамінні комплекси ніколи не замінять медикаментозне лікування, тому при серйозних проблемах або давніх скаргах необхідно звернутися до лікаря. Розумно приймати правильно підібрані вітаміни, такі як Супрадин таблетки. Однак завжди радиться з лікарем.

Факти та міфи

Переглядаючи матеріали про біологічно активні добавки, можна знайти приклади небажаних ефектів. Вітамін С вперше з'явився на ринку ще 1933 року. Досі він є найпопулярнішою таблеткою, особливо коли ми застуджуємося. Однак його прийом у великих кількостях (більше 1 г/день) протягом тривалого часу призводить до утворення каменів у нирках [2]. Занадто багато магнію - гарантована непрохідність, передозування вітаміну D може пошкодити нирки, занадто багато вітаміну А викликає випадання волосся [3].

Вчені також виявили, що надлишок антиоксидантів може генетично викликати мутації клітин хребта. На щастя, передозування вітамінів та мінералів трапляється вкрай рідко. Однак завжди варто замислитись, перш ніж діставати щось в аптеці [2].

Якщо аналізи вже показали, що нам чогось не вистачає в організмі, давайте розумно використовувати біологічно активні добавки.

Здоровій людині, яка щодня правильно харчується, не проводить час у стресових умовах і не займається важкою фізичною працею, не потрібні додаткові порції вітамінів та мінералів. Дієтичні добавки призначені в першу чергу для людей, чий організм, як правило, через різні захворювання (наприклад, діабет), не засвоює певні інгредієнти з їжі. Потреба у певних вітамінах та елементах також зростає під час вагітності та у людей, які зазнають великих фізичних навантажень [1].

Надлишок водорозчинних вітамінів (наприклад, С, РР, фолієвої кислоти) небезпечний, оскільки вони виводяться із сечею. Однак якщо призвести до надлишку жиророзчинних вітамінів, тобто A, D, E, K, вони можуть накопичуватися в організмі та викликати різні захворювання. Надлишок вітаміну А може призвести до декальцинації кісток та аномалій нирок [2]. Надлишок вітаміну D, цинку, ніацину викликає нудоту, блювання, діарею, часте сечовипускання та відкладення надлишкової кількості кальцію в м'яких тканинах.

Вітаміни слід приймати відразу після їди. Це пов'язано з тим, що вони є органічними речовинами та їх прийом разом із їжею та мінералами створює найкращі умови для засвоєння. Оскільки водорозчинні вітаміни, особливо вітаміни групи В і вітамін С, дуже швидко виводяться із сечею, їх слід приймати після трьох основних прийомів їжі, щоб отримати максимальну користь від їх прийому. Їжа, що містить хоча б трохи жиру, забезпечує найкраще засвоєння жиророзчинних вітамінів [3]. Як бачите, добавки слід приймати з розумом та обережністю, адже на кону стоїть наше здоров'я, а вони мають серйозний вплив – не завжди позитивний. Пам'ятайте, здоров'я понад усе.

Література

1. Спіричов, Ст Б. (2004). Вітаміни: міфи та реальність. Водночас проти раку, (2), 152-154.

2. Коденцова, Ст М., & Рисник, Д. Ст (2021). Руйнуємо міфи про вітаміни. Вітаміни-не ліки, а життєво необхідні харчові речовини! Управління дошкільною освітньою установою, (7), 101-104.

3. Спіричов, Ст Б. (2004). Вітаміни: міфи та реальність. Водночас проти раку, (2), 152-154.

Поділіться інформацією в соцмережах
Зареєструйте свою компанію на DLAB
Це допоможе підвищити рейтинг сайту в пошуковій видачі, на порядок збільшити відвідуваність свого сайту, залучити нових клієнтів у бізнес та надасть багато інших переваг перед конкурентами.