Особливості використання віртуальних серверів на базі операційної системи Windows

Тема: IT-сфера  |   Дата: 25.04.2024

Віртуальний приватний сервер (VPS) є частиною фізичної системи, яка розділена на безліч ізольованих віртуальних машин, кожна з яких має свої виділені ресурси та операційну систему. Такий принцип організації дозволяє користувачам налаштовувати сервер відповідно до вимог їх веб-проектів та вибирати операційну систему, яка найкраще відповідає специфіці їхніх робіт. Сервер VPS на Windows зазвичай вибирають для запуску спеціалізованих офісних та інженерних програм, для яких важливо наявність графічної панелі керування. Системи на Linux вважаються більш гнучкими в налаштуваннях, однак у них обмежений потенціал і вони не підходять для реалізації деяких завдань. Віртуальні сервери розраховані на обробку малих та великих обсягів даних, а також на завантаження потужних веб-ресурсів.

Коли є сенс взяти сервер Windows VPS в оренду?

Вибір сервера на базі операційної системи Windows для оренди ВПС часто обумовлений специфічними потребами проектів, які можна реалізувати лише за умови використання певного програмного забезпечення та технологій.

Йдеться, в першу чергу, про інтеграцію з іншими продуктами Microsoft або про використання комерційного ПЗ, яке підтримується тільки на Віндовс. Такі проекти можуть включати:

  • Корпоративні програми, які потребують сумісності з Microsoft Office або SQL Server.
  • Веб-проекти, що базуються на ASP.NET або .NET, для яких тільки віртуальний сервер на Windows може надати необхідну інфраструктуру.
  • Системи, які використовують програми для дизайну або інші графічні програми, оптимізовані для Віндовс.

Windows ВВС завжди легше у використанні завдяки знайомому інтерфейсу, він простіше в управлінні для користувачів, які не мають досвіду роботи з іншими ОС. Віндовс є єдиною ОС, яка має вбудовану підтримку Remote Desktop Protocol (RDP), що дозволяє організовувати проекти за принципом віддаленого доступу.

Чому оренда Windows VPS дорожча, ніж на Linux?

Технічна організація віртуальної системи на базі як Віндовс, так і Лінукс вимагає від провайдера однакової кількості зусиль. Основна відмінність у ціноутворенні пов'язана з тим, що сервер на базі операційної системи Windows включає вартість платної ліцензії. При цьому, при оренді VPS клієнт не оплачує повну вартість ліцензії Віндовс. Натомість у його тариф входить лише часткова оплата вартості ОЗ. При цьому користуватися системою замовник може стільки місяців, скільки потребує його веб-ресурс. На відміну від цього, Linux є повністю безкоштовною ОС, що робить ціни на VPS на її основі щодо базових серед пропозицій оренди ВВС.

Що ще врахувати при виборі сервера VPS на Windows?

Важливо ретельно підходити до вибору провайдера, враховуючи не лише стандартні параметри, такі як обсяг ресурсів та вартість, але й додаткові функції та наявність безкоштовних опцій, що входять до тарифного пакета. Багато провайдерів у вартість послуг оренди Windows VPS також включають:

  • резервне копіювання даних;
  • захист від DDoS-атак;
  • безлімітний інтернет-трафік;
  • двофакторна авторизація;
  • допомога у міграції тощо.

Вибір провайдера має орієнтуватися на компанію з надійною технічною підтримкою та позитивною репутацією на ринку, оскільки це безпосередньо впливає на стабільність роботи вашого проекту.

Поділіться інформацією в соцмережах
Зареєструйте свою компанію на DLAB
Це допоможе підвищити рейтинг сайту в пошуковій видачі, на порядок збільшити відвідуваність свого сайту, залучити нових клієнтів у бізнес та надасть багато інших переваг перед конкурентами.